Hoofdkantoor Amersfoort

Hardwareweg 36 3821 BM Amersfoort +31 (0) 33 820 02 58

Kantoor Amsterdam

Pand Noord
Meeuwenlaan 100
1021 JL Amsterdam
T. +31 (0) 20 71 63 370

Kantoor Parijs

128, Rue La Boétie 75008 Paris +33 (0)1 70 70 96 96

Algemeen

advies@brockmeyer.nl KvK: 64904709 BTW: NL8558.95.767.B01

Gratis wervingsadvies? Sparren over recruitment? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!
Contact

Gemeente Kampen wil uitbreiden en versterken: op zoek naar 45fte.

''Wat onze gemeente speciaal maakt, is dat wij alles zelf doen'', begint Herman Bruins beleidsmedewerker P&O. ''Veel andere gemeenten besteden veel uit, maar wij houden alles in eigen regie. Dat doen we inmiddels met zo'n 550 medewerkers, verdeeld over 11 afdelingen.'' 

gemeente-kampen-logo

Een redelijk grote organisatie dus, maar dat is niet altijd al zo geweest. Herman: “Toen ik begon in 1986 waren er nog maar 350 à 400 medewerkers. Je kent elkaar dan ook wat meer. Tegenwoordig is de doorstroom veel sneller dan vroeger en komen er steeds meer functies bij. We hebben de afgelopen periode 45 nieuwe banen toegevoegd!” 

“Er kwam namelijk een punt waarop we te weinig mensen hadden om onze gewone taken uit te voeren. Gelukkig kregen we van het bestuur groen licht om flink uit te breiden. We zouden op zoek gaan naar 30fte ter versterking van de huidige afdelingen en 15fte om aan de wensen en ambities van het college te voldoen, zoals het versnellen van de woningbouw”, vertelt Herman.

“We zochten niet alleen naar de voor ons bekende profielen, maar er zaten ook enkele nieuwe functies bij. Zo waren we bijvoorbeeld ook op zoek naar programmamanagers. Die hebben we niet eerder hoeven werven!”

Resultaten

Periode

0

Sollicitanten

0

Hire

0
GemeenteKampen112

Hoe pak je zo'n grote campagne aan?  

45fte werven is niet niks en daarom wilden Herman en zijn collega’s meteen aan de slag. “Maar alleen ging het ons niet lukken. De manier waarop wij wierven was heel traditioneel. We plaatsen een advertentie, er is een reactietermijn, dan nodigen we mensen uit… die doorlooptijd is veel te lang. We hadden mensen nodig die voor ons op zoek zouden gaan én een campagne.”

“We zochten in eerste instantie één bureau dat voor ons zou werven en de campagne zou doen, maar daar zijn we later vanaf gestapt. We realiseerden ons dat je dan tekortdoet aan de expertise en je dus beter twee aparte experts in kunt schakelen”, aldus Herman.

Voorafgaand aan dat recruitmentproces, is een hele wervingscampagne opgezet. “Dat hebben we aan Brockmeyer overgelaten”, vertelt Herman. “Het aanbod, de termijn waarop alles zou gebeuren, de manier waarop het contact verliep en het financiële plaatje klopten allemaal.”

“Uiteindelijk hebben we BMC ook ingehuurd om voor ons te werven”. “De snelheid die daardoor in het proces kwam was heel fijn en ook noodzakelijk in deze markt. De vraag naar functies als planeconoom of civiel technicus is veel groter dan het aanbod. Dan moet je snel handelen.”

GemeenteKampen148

Onze aanpak

Maar hoe wordt zo’n campagne bedacht? “Wij hadden zelf eigenlijk geen idee”. “Hoe zet je zo’n campagne op? Welke opties zijn er? Hoe gaat dit in zijn werk? Hoe laat je zien dat het fijn werken is bij jouw organisatie? We hebben ons echt laten inspireren door Brockmeyer.”

“We hebben 2 à 3 dagen lang foto’s en video’s gemaakt binnen én buiten de organisatie”. “We lieten onze eigen medewerkers in beeld die perfect kunnen laten zien hoe het er bij ons aan toe gaat. Bovendien heeft iedereen geholpen bij het maken van candidate persona’s. Brockmeyer heeft namelijk enquêtes afgenomen bij de medewerkers om zo een goed beeld te krijgen van wat voor mensen we zoeken. Dat is niet alleen heel handig, onze medewerkers vonden het ook heel leuk om zo betrokken te worden!”

“Wij zijn heel erg betrokken geweest op de inhoud van de campagne. Er werd goed geluisterd naar wat wij wilden laten zien en de scenario's zijn echt samen bedacht. Brockmeyer heeft de expertise van het uitvoeren, wij waren in the lead wat betreft de inhoud.” 

Herman Bruins - Gemeente kampen - website

HERMAN BRUINS 

Beleidsmedewerker P&O 
Gemeente Kampen 
Wat heeft het opgeleverd

Heeft de campagne dan ook gebracht wat ervan verwacht werd? Absoluut! “Van de 45fte die wij zochten hebben wij zeker 36 fte gevonden binnen één jaar. Daarnaast liep de reguliere doorstroom ook gewoon door. Als we die vraag bij elkaar optellen is zo’n 72% vervuld met dank aan Brockmeyer. Dat zijn hele mooie resultaten, zeker als je kijkt naar de huidige markt. Het boeien en binnenhalen is dus goed gelukt. Het is nu aan ons om het talent ook te behouden!”